Jouw reis op maat?
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Van elke reis die wij organiseren, compenseren we de CO₂-uitstoot volledig. Hiervoor werken wij samen met CO2Logic en Greentripper. Zij werken met klimaatprojecten die aan hoogste internationale standaarden voldoen (Gold Standard en Plan Vivo). Zij evalueren de projecten jaarlijks om te waken of ze een positief effect blijven hebben op het klimaat. Binnen dit gecertificeerde systeem, geeft Greentripper carbon credits uit per ton CO₂ die daadwerkelijk is gereduceerd.
De gekozen klimaatprojecten zijn ontwikkeld in lijn met de 'Sustainable Development Goals' (SDG's) van de Verenigde Naties. Dit betekent dat de doelstelling van deze projecten meervoudig is: vermindering van de CO₂-uitstoot, én verbetering van de gezondheid van de bevolking, de inkomens en de levensstandaard van de huishoudens in de ontwikkelingslanden, én de bescherming van de habitat van wilde dieren en de dieren zelf.
Hieronder kan je lezen welk project wij voor 2022 geselecteerd hebben!
Burkina Faso is sterk afhankelijk van hout als belangrijkste energiebron. De bevolking van Burkina Faso is een van de snelst groeiende en staat heel laag op de index van menselijke ontwikkeling. Hierdoor zal Burkina Faso's afhankelijkheid van brandhout en houtskool toenemen in de komende decennia. Koken gebeurt meestal op traditionele open vuurtjes die niet efficiënt zijn. De kookvuren bestaan uit drie stenen die de pijlers van de echtelijke unie van het huishouden vertegenwoordigen en hebben een belangrijke plaats in het huishouden.
Veel regio's in Burkina Faso lijden onder woestijnvorming, bodemdegradatie en meer frequente periodes van droogte. De groeiende vraag naar brandhout versterkt de woestijnvorming. Dit project bevordert de verspreiding en het gebruik van de door modder gemaakte efficiënte houtkachel “F3PA” (Foyer Trois Pierres Améliorés) in de provincie Kourwéogo, gelegen in de regio Plateau Centraal in het centrum van Burkina Faso. Het vervangt de traditionele kachel, met respect voor de lokale kookcultuur met drie stenen, aangezien deze drie stenen erin zijn geïntegreerd zijn ontwerp. De grote efficiëntie van dit type kachel draagt substantieel bij aan een verminderde vraag naar hout.
In Burkina Faso en veel andere Afrikaanse landen zijn het de vrouwen die verantwoordelijk voor het verzamelen van het brandhout, koken en andere huishoudelijke taken. Zij worden het meest beïnvloed door dit project en zijn verantwoordelijk voor het succes ervan. Het project leidt vrouwen in de plattelandsdorpen op om een zogenaamde ‘F3PA’ kookfornuis te bouwen en te onderhouden. F3PA staat voor het Franse 'Foyer Trois Pierres' Améliorés’ of 'verbeterde drie stenen kachel'. Deze efficiënte houtstoven respecteren de drie stenen traditie uit Burkina Faso door deze belangrijke elementen te implementeren in het ontwerp. De vrouwen geven zelf training aan andere vrouwen in hun dorp en leren ze hen helpen om hun eigen gestandaardiseerde F3PA-kookplaat te bouwen en te onderhouden. Enkel en alleen met behulp van lokale materialen. De F3PA is aanzienlijk efficiënter dan de traditionele open haard, het houtverbruik wordt met meer dan de helft verminderd.
Dit project helpt de planeet herstellen en heeft rechtstreekse impact op het leven van de mensen. De verbeterde F3PA houtstoof vermijdt het gebruik van gevaarlijke open haarden en vermindert de hoeveelheid schadelijke rook die ingeademd wordt. De rook van open vuren veroorzaakte veel gezondheidsproblemen, zoals hart- en longziekten en ooginfecties. Vooral kinderen, die gewoonlijk bij hun moeders in de keuken zijn, zijn extra kwetsbaar. Lokale gezinnen en vrouwen profiteren ook aanzienlijk door een vermindering van de tijdsbesteding en afstand gelopen in het verzamelen van hout. Dit geeft vrouwen de kans om meer tijd te investeren met hun gezin of om economische activiteiten te ondernemen.
Het behoud van bomen is het beste wapen tegen woestijnvorming. Burkina Faso is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door woestijnvorming en klimaatverandering. De introductie van een verbeterd kookvuur zal het houtverbruik in elk huishouden met meer dan de helft verminderen. Hierdoor worden de lokale bossen en hun biodiversiteit behouden. Dit zal helpen om de steeds toenemende dreiging van woestijnvorming in het gebied te bestrijden. Inbegrepen in de training is onderwijs over klimaatverandering, gezonde ecosystemen en woestijnvorming. Dit maakt de lokale gemeenschappen meer bewust van de huidige lokale en wereldwijde bedreigingen en in staat om te komen met inspanningen om veerkracht verbeteren.
Neem contact met ons op voor meer informatie.